MANEVİ MİMAR ADİL HOCA ANILDI
Gaziantep’in manevi mimarlarından Adil Özberk Hoca vefatının 16. yılında Şehitkamil Kongre Merkezi (ŞKM) de düzenlenen programla anıldı. Adil Hoca İlmi Araştırma Vakfı anma programının temasını “Ezher’den Eser’e” olarak belirledi. Adil Özberk Hoca için düzenlenen anma programına Bursa İl Müftüsü ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Ay konuşmacı olarak katıldı.
ADİL HOCA TÜRKİYE’NİN YETİŞTİRDİĞİ ENDER KARİLERDENDİR
Program İstiklal Marşının okunması ile başladı. Emine Konukoğlu Camii Müezzin Kayyımı Hâfız Serdar Demirtaş’ın okuduğu Kur’ân tilaveti, Adil Hoca’nın talebelerinden Gaziantep Üniversitesi Sani Konukoğlu İlahiyat Fakültesi öğretim görevlisi İsmail Yılmaz’ın selamlama konuşması ile devam etti. Adil Hoca hakkında bilgi veren Oğuzeli Belediyesi Eski Başkanı Bekir Öztekin’de “Kurra Hafız Adil Özberk Hoca, Türkiye de yetişen ender kârilerdendir. Mısır’da Mustafa İsmail, Abdussamed gibi ünlü karilerle beraber ders almıştır. Mısır El Ezher Üniversitesi’ni birincilikle bitirmiş daha sonra diplomasının denkliğinin kabul görmemesinden dolayı Suriye de bir üniversite daha bitirmiştir. Gaziantep’ te bir çok camide hatiplik yapmıştır. Vaizlik yaptığı camiler kendisini dinlemek isteyenlerle dolup taşmıştır. Aynı zamanda Gaziantep Lisesi ve Ömer Özmimar İmam Hatip Liseleri’nde Din Kültürü derslerinde öğretmen olarak görev yapmıştır.
ÖMRÜNÜ TALEBE YETİŞTİRMEKLE GEÇİRDİ
Adil Hoca yetiştirdiği talebeler arasında şahsım olmak üzere, Merhum Bedri İncetahtacı, Prof. Dr. Ahmet Akgündüz, Fatih Özberk, Salman Büyüköz, İsmail Yılmaz, Mustafa Aksoy ve daha birçok isim ülkemizde ve Türk Cumhuriyetleri’nde hizmet etmektedir. Adil Hoca Cuma namazlarında ki vaizlerinin yanı sıra haftanın üç günü birçok camide sayıları 300’ü bulan genç-yaşlı, talebe, esnaf birçok kişiye Kur’an-ı Kerim öğretmiş, hadis ve fıkıh dersleri vermiştir.
BİRÇOK İBDADETHANENİN TEMELİNİ ATTI
Ulu Camii gibi birçok ibadethanenin yapımında önderlik etmiştir. Hoşgör Fatih Kuran Kursu’nun da temelini attıran Adil Hoca sayesinde 1996 dan bu yana sayısı 500’ü aşkın hafız yetişmesine vesile olmuştur. Gaziantep’in manevi mimarının tek gayesi memleketindeki insanlara bir Besmele dahi öğretebilir miyim olmuştur. Adil Özberk Hoca 1999 yılının Şubat-Mart aylarında sabah namazından sonra talebelerine ders verirken rahatsızlandı, 3 gün hastanede yattı ve 6 Nisan 1999 günü Hakk’ın rahmetine kavuştu” dedi.
SESİ GÜZEL SEDASI GÜZEL KENDİ GÜZEL
Yesari Horozoğlu’nun şefliğini yaptığı Gaziantep Mevlevihanesi Kültür Derneği İlahi ve Kaside Korosu dinletisinin sonunda Hâfız İbrahim Kocaoğlan ve M. Akif Tuncer tarafından Çifte Ezan okundu. Programa Bursa’dan katılan Prof. Dr. Mehmet Emin Ay “Alim ve İlmin Değeri ” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Prof.Dr. Ay, verdiği örneklerle günümüzde alimlerin yetişmemesinin sebepleri ve çözüm önerilerinden bahsetti. Gaziantep’imizin mümtaz şahsiyetlerinden Ahmet Ziylan Ağabey tarafından katılımından dolayı Prof.Dr. Mehmet Emin Ay’a çiçek ve plaket takdim edildi. Ziylan, Adil Hocamız için “Sesi güzel,sedası güzel, kendi güzel” ifadelerinde bulundu. Program, Mustafa Yavuz Yılmaz’ın okuduğu Kur’ân tilaveti ve Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik tarafından yapılan Dua ile sona erdi.